18°C
18°C

Foto autors Ventspils muzejs

Publikācijas datums 03.07.2024

Ventspils Jūras svētku laikā Piejūras brīvdabas muzejs aicina ekspresizstādē iepazīt Latvijā labi zināmā Ventspils kapteiņa Arvīda Buka (1936-2023) bagātīgā darba mūža mantojumu. Savam iemīļotajam darbam, jūrai un cilvēkiem viņš kalpojis 64 gadus, no tiem 27 gadus bijis Ventspils ostas kapteinis – tas ir rekords visai Latvijai.

Izstādē „Mūžs, kas veltīts jūrai” būs apskatāmi priekšmeti, dokumenti un fotogrāfijas, ko muzejam dāvina A.Buka ģimene. Ekspresizstāde no 7. līdz 14. jūlijam notiks Piejūras brīvdabas muzeja jaunajā ēkā.

Par savām galvenajām darba vietām A.Buks uzskatīja trīs — Liepājas zvejnieku kolhozu “Boļševiks” un Ventspils zvejnieku kolhozu “Sarkanā bāka”, kur viņš bija zvejas kuģu kapteinis, priekšsēdētāja vietnieks, bet vēlāk arī kolhoza priekšsēdētājs, un Ventspils brīvostas pārvaldi ostas kapteiņa amatā. Ar Ventspili Arvīds Buks saistījis savu mūžu teju pirms 40 gadiem.

Kolhozā “Sarkanā bāka” Arvīds Buks bija kapteinis-direktors uz lielajiem zvejas kuģiem” Dzintarjūra” un “Dzintarkrasts”, kas ne tikai zvejoja okeānos, bet arī pārstrādāja un saldēja zivis. Šo traleru komandās bija ap simts cilvēku. Arvīds Buks bija kapteinis arī uz pēdējā “Sarkanajai bākai” būvētā kuģa “Augusts Bērziņš”.

Arvīds Buks ir Ventspilī labi pazīstams un cienījams cilvēks. Izgājis visus jūrnieka profesijas posmus un uzsācis šo ceļu 19 gadu vecumā. Arvīds dzimis Liepājas novada Rucavā, un viņa vecāki nāk no Latvijas Nidas.

1992. gadā A. Buks kļuva par pirmo Ventspils ostas kapteini neatkarīgajā Latvijā. Toreiz Ostas kapteiņa dienests pārgāja Ventspils brīvostas pārvaldes pārziņā. Arvīda Buka un Ventspils brīvostas pārvaldes vadībā Ostas kapteiņa dienests tika faktiski izveidots no jauna. Latvijas valsts augstu novērtējusi Arvīda Buka nopelnus. 2018. gadā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis prezidenta pilī pasniedza cienījamajam ventspilniekam valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Līdzīgi raksti

Līdzīgi raksti

Kalendārs ar aktuālajiem pasākumiem Ventspilī un tās apkārtnē

Seko mums