16°C
16°C

Publikācijas datums 13.09.2024

19. septembrī plkst. 17.00 Livonijas ordeņa pilī atklās Aijas Zariņas personālizstādi “Esmu tavs bērns, zeme”. 

Šī ir noslēdzošā izstāde projektā “Izstāžu sezona pils galerijās”, kas tapa ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Izstādē Aija Zariņa turpina sev tuvo tēmu par ikviena atbildību pasaules mērogos un savā mikrokosmosā. Mākslinieces radītais vienmēr pārsteidz, turoties uz smalkās robežas starp primitīvismu un tīrradni.

Nozīmīgā latviešu mūsdienu māksliniece piedalījusies trijos Ventspils muzeja organizētajos mākslas plenēros. Aijas Zariņas plenērā radītās gleznas ir koncentrēti vides vērojumi, kas izvēršas arī klusajās dabās. Muzeja mākslas krātuvē nonākušas narcises no stiklaini caurspīdīgā “Pavasara” (2010),  gandrīz kraukšķīgās rudens “Sēnes”(2020) un 2023.gada plenēra ostas skats.

Aija Zariņa veidojusi arī objektus un telpiskas instalācijas, pārstāvējusi Latvijas mūsdienu mākslu daudzviet ārvalstīs. Bijusi scenogrāfe vairākiem M.Ķimeles iestudējumiem (“Mani mīl Šekspīrs”, “Rutes grāmata”, “Karalis Līrs”). 20.gs. 90.gados viena no Maigo svārstību grupas (I.Iltnere, S.Krastiņa, J.Mitrēvics, E.Vērpe, Ģ.Muižnieks), kas kopīgi veidoja lielformāta projektus t.sk. kopīgu gleznošanu klātesot skatītājiem (1990). Plaša izstāžu ģeogrāfija, darbi bijuši redzami ne tikai daudzviet Eiropā, bet arī ASV un Krievijā. Darbi atrodas daudzās kolekcijās, tai skaitā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja topošā Laikmetīgās mākslas muzeja krājumā.

Līdzīgi raksti

Līdzīgi raksti

Kalendārs ar aktuālajiem pasākumiem Ventspilī un tās apkārtnē

Seko mums