16°C

Foto autors Kurzemes filharmonijas foto arhīvs

Piedalās

Marku Lepisto (akordeons)
Miko Helenius (ērģeles)

Programmā
Mūzika akordeonam un ērģelēm

1. decembrī plkst. 16.00 koncertzālē “Latvija” Marku Lepisto (Markku Lepistö) un Miko Helenius (Mikko Helenius) akordeona un ērģeļu skaņās saplūdīs Ziemeļvalstu tautas, klasiskā un džeza mūzika. 

Marku Lepisto un Miko Helenius tiek uzskatīti par mūsdienu Somijas mūzikas izcilībām, katrs ir ne tikai virtuozs sava instrumenta spēles meistars, bet arī brīvi jūtas visdažādākajos mūzikas stilos un veikli iekļauj tos savā repertuārā.  Lepisto ir ievērojams Somijas un ziemeļu tautas mūzikas akordeonists, bet Helenius ir ne tikai pieprasīts koncertu un baznīcas ērģeļu mūzikas izpildītājs, bet arī lielisks bandoneonists. Dueta repertuārā ir gan tradicionālā, gan mūsdienu tautas mūzika, kas tiek spēlēta ar diatonisko akordeonu un ērģelēm. Viņu kompozīcijas ir piesātinātas ar plašu emociju spektru.

Marku Lepisto ir studējis tautas mūziku Sibeliusa Akadēmijā, kur 2016. gadā ieguvis doktora grādu. Miko Helenius absolvējis Baznīcas mūzikas nodaļu Sibeliusa akadēmijā, kā arī studējis bandoneona spēli Parīzē un kompozīciju pie argentīniešu tango mūzikas leģendas Gustavo Beitelmana. 

Mūzikas kritiķi šo duetu raksturo šādi: “Saliekot kopā akordeonu un ērģeles, rezultāts varētu būt disharmonisks, bet šis duets ir kaut kas fantastisks” (Veijo Murtomeki “Helsingin Sanomat”). Dueta albumi guvuši plašu ievērību gan Somijā, gan citviet Eiropā. 

Koncertprogrammā apvienota katedrāles varenība un kamermūzikas intīmā gaisotne. Ja līdz šim Lepisto vairāk “dzīvojis” somu tradicionālajā mūzikā, tad šajā programmā ļāvis vaļu savai kaislībai uz džezu (Fiona Tolkingtone, BBC3). 

Koncerta programmā diatoniskā akordeona un ērģeļu izpildījumā iekļauta gan tradicionālā, gan mūsdienu ziemeļvalstu tautas mūzika ar nelielu džeza “piesitienu”. Siltajā un bagātīgajā skanējumā var saklausīt gan prieku, gan bēdas, gan žēlastību, gan cerību (Andrjū Kronšovs “fRoots”).  

Saistītie pasākumi

Seko mums